top of page
Maksamisen perusteet

Oman talouden hallinnan lähtökohtana on maksamiseen liittyvien termien ja omien oikeuksien ymmärtäminen. On tärkeää tietää millaiset maksuajat sinua sitovat ja millainen viivästyskorko on korkolain mukainen. Tärkeää on myös muistaa viitenumeron tärkeys maksamisen yhteydessä.

​

- Laskulla tulee olla aina kuluttajalle 14 vuorokautta maksuaikaa - 

​

Maksuajat ja laskun eräpäivä

 

Laskulla tulee olla kuluttajalle aina 14 vuorokautta maksuaikaa. Tämä on myös kuluttaja-asiamiehen linjaus. Vain erityisen painavasta syystä voi maksuaika olla 10 vrk. Yrityksille maksuaikaa ei ole erikseen laissa tai linjauksissa määritelty, mutta 7 vuorokautta on vakiintunut näissä tilanteissa maksuajaksi.

 

Sinulla on oikeus huomauttaa laskuttajaa virheellisestä eräpäivästä ja vaatia uutta laskua uudella maksuajalla häneltä, jos kuluttajalle ei tuo 14 vuorokauden-sääntö täyty.

​

​

​

Viivästyskorko

​

​

Viivästyskorkoa on maksettava eräpäivästä lukien. Sen tarkoituksena on pyrkiä kannustamaan velallista maksamaan saatava ajallaan eräpäivään mennessä sekä taata laskuttajalle hieman hyvitystä mahdollisen maksun viivästymisen sattuessa.

​

  • Viivästyskoron voit laskea seuraavalla kaavalla: viivästyneet päivät/365 x laskun summa x viivästyskorkoprosentti (0,07).

 

Esimerkki: Vuokran eräpäivä on 5.8.2016. Vuokra on suuruudeltaan 500 euroa/kk. Huomaat vuokran maksamisen unohtuneen ja maksat elokuun vuokran vuokranantajalle vasta 3.9.2016. 

​

Kuinka paljon viivästyskorkoa tulee maksaa vuokranantajalle?

​

Viivästyneisiin päiviin lasketaan mukaan myös viikonloput eli viivästyneitä päiviä on 29 kpl.           Asetetaan luvut tuohon kaavaan 29/365x500x0,07 ja saadaan viivästyskoron määräksi 2,78 euroa.

​

 

  • Laskulla tulee olla kuluttajalle korkolain mukainen viivästyskorko, joka on tällä hetkellä 7,0%.  Korko tarkistetaan puolivuosittain ja laskuttajan tulisi tämä huomioida. 

 

Ohessa linkki Suomen Pankin sivuille, josta silloisen voimassa olevan viivästyskorkoprosentin voi tarkistaa : http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/korot/pages/tilastot_markkina-_ja_hallinnolliset_korot_viitekorko_fi.aspx.  

 

  • Yrityksille viivästyskorkoa ei ole erikseen laissa määritelty, mutta normaalisti yritykseltä voi vaatia viivästyskorkoa 7-16%, riippuen toki siitä mikä on kohtuullista kyseiseen tapaukseen.

 

Korkolaista löytää tähän liittyen lisätietoja: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820633

​

  • Kaupallisissa sopimuksissa, kuen esimerkiksi yritysostoissa tulisi aina käyttää kaupallisiin sopimuksiin tarkoitettua viivästyskorkoprosenttia, mikä on tällä hetkellä 8,0%. Tästäkin löytää päivitetyn tiedon Suomen pankin sivuilta.

​

​

Viitenumero ja laskun viestikenttä

​

​

Tässä hyvänä muistisääntönä on, että näistä tiedoista täytetään laskun maksmisen yhteydessä pankkiohjelmaan aina vain toinen. Yleensä laskulla on viitenumero käytettävissä, joten kirjaa laskun maksamisen yhteydessä tämä tieto pankin avoimiin kenttiin. Viitenumeron on tärkeää olla täysin oikein, sillä laskuttajan järjestelmässä viitenumero ohjaa sen oikeaan paikkaan ja oikealle tapaukselle.

​

Mikäli olet saanut laskun ilman viitenumeroa, sovi laskuttajan kanssa mieluiten etukäteen, mitä viestikenttään tulee kirjata. 

​

​

​

- Spend smartly -

bottom of page